Topzwemster Chantal Molenkamp gaat voor goud in Rio

‘Leven vanuit haar talenten i.p.v. vanuit haar beperkingen’. Dát is wat Chantal Molenkamp doet.
Daarmee komt haar droom, het behalen van goud op de paralympics 2016 in Rio, iedere dag een stukje dichterbij. Een passie waar zij zich ten volle voor inzet.

Chantal zwemt al vanaf haar tiende. Ze blijkt talentvol en verbetert zich jaarlijks. De klap komt hard als op vijftienjarige leeftijd de auto-immuun ziekte Mixed Connective Tissue Disease wordt vastgesteld. Zwemmen op hoog niveau is uitgesloten. In 2009 doet ze mee aan een paralympische talentendag. Ze valt op en maakt al snel deel uit van de Nederlandse Paralympische zwemploeg. Inmiddels is ze wereldrecordhoudster op de 50 meter vlinderslag. Haar droom om mee te doen aan de Paralympische Spelen in Londen 2012 komt uit. Drie maanden voor aanvang wordt ze twee maal met een longontsteking in het ziekenhuis opgenomen. Desondanks houdt ze de moed erin. Haar doel, een finaleplaats op de 50 meter vrije slag, lukt helaas niet. Chantal eindigt als elfde!

Doordat Chantal de finale in Londen miste, valt haar financiële bijdrage van het NOC*NSF gedeeltelijk weg. Ook moet ze haar ‘olympische’ auto inleveren. Ze zit wederom niet bij de pakken neer en gaat actief op zoek naar sponsors. Ze vertelde haar verhaal bij Stichting de Waaier, dat zich inzet voor het versterken van maatschappelijke samenhang. Dat deed zij zo indrukwekkend dat spontaan 15 ondernemers zich direct aanmelden als ‘vriend van Chantal’. Zij zegden toe € 100 per jaar te doneren om de missie van Chantal te steunen.

Op 25 januari richtten Peter Vonk van de Prisma Advies Groep, Linda van Hartingsveldt van ZijnZ en Leon Molenkamp (de vader van Chantal) bij notaris Robbert van der Weide de Chantal Molenkamp Foundation op.

Doel van de stichting is het werven van sponsors en donateurs om haar droom te kunnen realiseren. Er is een bedrag van € 50.000 nodig en een auto. Na de paralympische Spelen van 2016 zal Chantal zich met haar Stichting blijvend inzetten voor andere paralympische sporters.

Chantal: “Ondanks mijn handicap heb ik afgelopen jaren veel bereikt. Daar heb ik veel en hard voor moeten trainen. Ik wil een voorbeeld zijn voor anderen, zowel met als zonder beperking. Ook wil ik meer aandacht voor paralympische sporten genereren. Sport draagt bij aan een beter leven. Dat wil ik op deze manier uitdragen! Ik vind het geweldig dat mensen me willen helpen met het realiseren van mijn doel, Goud in Rio!”

Noordhollands Dagblad01 FEBRUARI 2013

OVERZICHT