Hollands Glorie in gesprek met Chantal Molenkamp

Chantal Molenkamp is een jong talent binnen het Nederlands Team gehandicaptenzwemmen. Ze komt uit in de klasse S10 en zwemmen op de Paralympische Spelen van Londen 2012 is haar grote doel. Maar wat is haar handicap? Wat zijn haar andere doelen? En wie is haar grote idool? Daan Glorie legde haar de vragen voor.

Chantal, hoe gaat het met zwemmen?
Het gaat goed. Na een zware periode met een ziekenhuis opname in januari ben ik weer op de goede weg terug. Ik ben op trainingsstage geweest naar Cyprus gevolgd door wedstrijden in Sheffield en Berlijn. Daar merkte ik dat ik nog herstellende was, maar toch goede tijden behaalde. Dat geeft zelfvertrouwen voor de komende wedstrijden. Met nog enkele dagen te gaan voor het NK en 3 weken voor het EK gaat het goed, ook al ben ik nog ziek geweest. Gelukkig ben ik er nog op tijd bij en heb voldoende tijd om te herstellen.

Het EK zwemmen in Berlijn komt eraan. Welke afstanden zwem jij en waar hoop jij op?
Ik zwem de 50m vrij, 100m vrij, 100m vlinderslag, 200m wisselslag, 4x100m wisselslag en 4x100m vrije slag. Ik hoop op een podiumplaats op de 50m vrij, 100m vrij en 100m vlinderslag

Waar en hoe kan jij kwalificatie afdwingen voor de Paralympische Spelen van 2012?
Op de ONK in Eindhoven en EK in Berlijn kan ik mij nomineren en vanaf december kwalificeren voor de Paralympische Spelen. Ik ben nog maar 0,27 sec verwijderd van een nominatie voor de 50m vrije slag. Ik heb laten zien dat het erin zit, het moet alleen nog allemaal in één race samenvallen.

Het Paralympisch team traint eigenlijk net zo hard en veel als het Olympisch team, maar toch krijgen jullie niet dezelfde waardering. Hoe komt dat volgens jou? Hoeveel uur en kilometer train jij per week?
Ik denk dat het komt doordat veel mensen het nog niet als topsport zien, maar meer als een leuke tijdsbesteding, terwijl ik wel fulltime topsporter ben. Wij verschillen niet veel van valide topsporters. Wij hebben ook een ambitie en moeten net zo hard werken om onze doelen te behalen. Dus ook trainingsuren maken. Ik zwem ongeveer 10 uur per week, 3 uur landtraining en 2 uur krachttraining.

Op 15-jarige leeftijd kreeg je te horen dat je de zeldzame systemische auto-immuunziekte hebt, genaamd Mixed Connective Tissue Disease. Kan je hier meer over vertellen? Wat zijn de gevolgen van deze ziekte op het dagelijks leven?
Met een auto-immuum keert het afweersysteem van het lichaam zich tegen het eigen lichaam, of een deel daarvan. Kort gezegd houdt dat in dat ik overal in mijn lichaam ontstekingen kan krijgen, bijvoorbeeld in spieren, organen en gewrichten. Daarbij heb ik vele klachten zoals: reumatische (pijn)klachten, een laag energieniveau door ernstige vermoeidheid en krachtsverlies.
Op mijn dagelijks leven heeft dat een grote invloed. Al mijn activiteiten op een dag moet ik aanpassen aan hoeveel pijn ik die dag heb of hoe moe ik ben. Dat betekent dat ik veel moet rusten, niet lang kan lopen en staan. Lange trainingen draaien en veel kilometers maken is voor mij niet mogelijk.

Toch kan je hard zwemmen met je handicap. Heb je daar een verklaring voor? Werkt het zwemmen ook als een soort “therapie”?
Mijn geluk is dat mijn sport zwemmen is. Door het water ben ik lichter en heb ik minder weerstand. Daardoor kan ik mij makkelijker bewegen en heb veel minder pijn in het water dan daarbuiten. Door het trainen verbetert mijn conditie wat ook een positieve invloed heeft op mijn gezondheid.

Je komt uit in de klasse S10. Wat houdt deze S10 klasse in? Welke handicaps zitten er in deze klasse? En hoe sterk is het internationale deelnemersveld bij deze handicap?
De S10 is de klasse met de lichtste handicap. Deze handicaps verschillen heel erg van elkaar en de concurrentie is groot.

Wat doe je naast het zwemmen? Volg je een opleiding of werk je ook nog?
Ik ben full time sporter en volg geen opleiding en werk niet. Ik wil mij alleen maar richten op het zwemmen om het beste uit mezelf te halen.

Maak de volgende zin af: “Mijn grote droom is dat........”
Ik een medaille op de Paralympische Spelen in Londen 2012 win.

Wil je nog iets kwijt aan zwemmend Nederland?
Volg mij en de andere zwemmers van de paralympische ploeg op het EK van 3 t/m 10 juli in Berlijn!

Daan Glorie - door Jos van Kuijeren / Zwemkroniek08 JUNI 2011

OVERZICHT